Superkwas - to gotowy preparat pozwalający na duże uproszczenie procesu przygotowania ciasta do pieczywa mieszanego.Suchy zakwas umożliwia bezpośrednie przygotowanie ciasta bez konieczności wielogodzinnego prowadzenia kwasów, przy jednoczesnym zachowaniu wspaniałego smaku i aromatu tradycyjnego chleba. Dozowanie -1do 1,5% w stosunku do całości mąki. Producent - Zeelandia Opakowanie: worek 25kg |
Piekarnictwo - zakwasy piekarskie
Superkwas
Bioferm Ciemny
Bioferm Ciemny - to naturalny zagęszczony zakwas żytni i inne kwasy organiczne. Nadaje on pieczywu żytniemu i razowemu niepowtarzalny aromat i smak. Stosując Bioferm Ciemny uzyskuje się delikatny, słodowy smak pieczywa. Dodatek palonego słodu żytniego wpływa też na kolor gotowych wypieków lekko je przyciemniając. Dozowanie od 2,5 do 4%. Producent - Zeelandia Opakowanie: kanister 19kg |
Bioferm Jasny
Bioferm Jasny - to naturalny zagęszczony zakwas żytni i inne kwasy organiczne. Nadaje on pieczywu żytniemu i razowemu niepowtarzalny aromat i smak. Stosując Bioferm Jasny uzyskuje się zdecydowanie kwaśny, tradycyjny smak pieczywa żytniego. Użycie tego zakwasu pozwala na uproszczenie procesu produkcji –eliminuje długotrwałe wyprowadzanie kwasów. Bioferm Jasny daje gwarancję zawsze udanych i wyrównanych jakościowo wypieków chlebów żytnich i razowych. Można używać go razem z polepszaczami. Dozowanie od 2,5 do 4%. Producent - Zeelandia Opakowanie: kanister 19kg |
Zakwas TSM
Zakwas TSM - jest suchym, jasnym zakwasem do chleba.Świetnie nadaje się do wszelkich odmian pieczywa, jest prosty w użyciu. Obok doskonale dobranej mieszanki zakwaszającej zawiera: lecytynę, mąkę pęczniejącą oraz składniki stabilizujące ciasto. Producent - Pfahnl Opakowanie: worek 25kg |
F 200
F 200 - mąka żytnia przefermentowana przy użyciu naturalnych bakterii. Wzbogaca aromat i smak pieczywa pszennego oraz przedłuża świeżość wyrobów gotowych.Dozowanie 1-3%. Producent - Lesaffre Opakowanie : karton 25kg |
S 400
S 400 - mąka żytnia przefermentowana przy użyciu naturalnych bakterii. Wzbogaca aromat i smak pieczywa żytniego i mieszanego oraz przedłuża świeżość wyrobów gotowych.Dozowanie 1-3%. Producent - Lesaffre Opakowanie: karton 25kg |
Ibis
Ibis - preparat zakwaszający (regulujący kwasowość) w proszku. Polecany jest jako środek dokwaszający do zakwasów piekarskich. Dozowanie: 0,8-1,2% w stosunku do mąki, czyli 0,8-1,2 kg preparatu na 100 kg mąki. Producent - Lesaffre Opakowanie: worek 25kg |
Sauer
Sauer - doskonały kwas piekarniczy w formie pasty do zakwaszania ciasta, wytwarzany na bazie naturalnego kwasu. Zastępuje on dotychczas stosowane w piekarnictwie kwasy, zapewniając powtarzalność wysokiej jakości wypieku dzięki dużej stabilności. Jego wykorzystanie dodatkowo zwiększa wilgotność ciasta, zapewnia długotrwałą świeżość pieczywa, a także gwarantuje jego wyjątkowy smak. Dozowanie w zależności od stosunku mąki żytniej do pszennej, od 1 do 8%. Produkt dostępny również w odmianie Sauer Ciemny będący połączeniem kwasu i środka barwiącego. Producent - Uldo Opakowanie: karton 20kg |
Ritesa
Ritesa - uniwersalny zakwas chlebowy do pieczywa żytniego i mieszanego, zapewniający wysoką jakość wypieku. Nadaje pieczywu doskonałe cechy organoleptyczne, charakterystyczne dla naturalnej fermentacji ciasta. Produkty piekarskie charakteryzują się bardzo dobrą strukturą miękiszu i elastyczną skórką.Wyroby długo utrzymują świeżość. Ritesa jest wytworzona na bazie naturalnego zakwasu żytniego. Dzięki doborowi najlepszych składników i wyselekcjonowanych homo- i heterofermentatywnych kultur bakteryjnych kwasu mlekowego otrzymujemy optymalny proces ukwaszenia w cieście i gotowym produkcie. Ritesa ma konsystencję pasty, co umożliwia bezpośrednie jej dozowanie, bez uwadniania. Dozowanie:3%w stosunku do mąki żytniej. Producent - Lesaffre Opakowanie: karton 30kg |