Zawartość tej strony wymaga nowszej wersji programu Adobe Flash Player.

Pobierz odtwarzacz Adobe Flash

Piekarnictwo - zakwasy piekarskie

Superkwas

Superkwas - to gotowy preparat pozwalający na duże uproszczenie procesu przygotowania ciasta do pieczywa mieszanego.Suchy zakwas umożliwia bezpośrednie przygotowanie ciasta bez konieczności wielogodzinnego prowadzenia kwasów, przy jednoczesnym zachowaniu wspaniałego smaku i aromatu tradycyjnego chleba. Dozowanie -1do 1,5% w stosunku do całości mąki.
Producent - Zeelandia
Opakowanie: worek 25kg

Bioferm Ciemny

Bioferm Ciemny - to naturalny zagęszczony zakwas żytni i inne kwasy organiczne. Nadaje on pieczywu żytniemu i razowemu niepowtarzalny aromat i smak. Stosując Bioferm Ciemny uzyskuje się delikatny, słodowy smak pieczywa. Dodatek palonego słodu żytniego wpływa też na kolor gotowych wypieków lekko je przyciemniając. Dozowanie od 2,5 do 4%.
Producent - Zeelandia
Opakowanie: kanister 19kg

Bioferm Jasny

Bioferm Jasny - to naturalny zagęszczony zakwas żytni i inne kwasy organiczne. Nadaje on pieczywu żytniemu i razowemu niepowtarzalny aromat i smak. Stosując Bioferm Jasny uzyskuje się zdecydowanie kwaśny, tradycyjny smak pieczywa żytniego. Użycie tego zakwasu pozwala na uproszczenie procesu produkcji –eliminuje długotrwałe wyprowadzanie kwasów. Bioferm Jasny  daje gwarancję zawsze udanych i wyrównanych jakościowo wypieków chlebów żytnich i razowych. Można  używać go razem z polepszaczami. Dozowanie od 2,5 do 4%.
Producent - Zeelandia
Opakowanie: kanister 19kg

Zakwas TSM

Zakwas TSM - jest suchym, jasnym zakwasem do chleba.Świetnie nadaje się do wszelkich odmian pieczywa, jest prosty w użyciu. Obok doskonale dobranej mieszanki zakwaszającej zawiera: lecytynę, mąkę pęczniejącą oraz składniki stabilizujące ciasto.
Producent - Pfahnl
Opakowanie: worek 25kg

F 200

F 200 - mąka żytnia przefermentowana przy użyciu naturalnych bakterii. Wzbogaca aromat i smak pieczywa pszennego oraz przedłuża świeżość wyrobów gotowych.Dozowanie 1-3%.
Producent - Lesaffre
Opakowanie : karton 25kg

S 400

S 400 - mąka żytnia przefermentowana przy użyciu naturalnych bakterii. Wzbogaca aromat i smak pieczywa żytniego i mieszanego oraz przedłuża świeżość wyrobów gotowych.Dozowanie 1-3%.
Producent - Lesaffre
Opakowanie: karton 25kg

Ibis

Ibis - preparat zakwaszający (regulujący kwasowość) w proszku. Polecany jest jako środek dokwaszający do zakwasów piekarskich. Dozowanie: 0,8-1,2% w stosunku do mąki, czyli 0,8-1,2 kg preparatu na 100 kg mąki.

Producent - Lesaffre
Opakowanie: worek 25kg

Sauer

Sauer - doskonały kwas piekarniczy w formie pasty do zakwaszania ciasta, wytwarzany na bazie naturalnego kwasu. Zastępuje on dotychczas stosowane w piekarnictwie kwasy, zapewniając powtarzalność wysokiej jakości wypieku dzięki dużej stabilności. Jego wykorzystanie dodatkowo zwiększa wilgotność ciasta, zapewnia długotrwałą świeżość pieczywa, a także gwarantuje jego wyjątkowy smak. Dozowanie w zależności od stosunku mąki żytniej do pszennej, od 1 do 8%.
Produkt dostępny również w odmianie Sauer Ciemny będący połączeniem kwasu i środka barwiącego.
Producent - Uldo
Opakowanie: karton 20kg

Ritesa

Ritesa - uniwersalny zakwas chlebowy do pieczywa żytniego i mieszanego, zapewniający wysoką jakość wypieku. Nadaje pieczywu doskonałe cechy organoleptyczne, charakterystyczne dla naturalnej fermentacji ciasta. Produkty piekarskie charakteryzują się bardzo dobrą strukturą miękiszu i elastyczną skórką.Wyroby długo utrzymują świeżość.
Ritesa jest wytworzona na bazie naturalnego zakwasu żytniego. Dzięki doborowi najlepszych składników i wyselekcjonowanych homo- i heterofermentatywnych kultur bakteryjnych kwasu mlekowego otrzymujemy optymalny proces ukwaszenia w cieście i gotowym produkcie. Ritesa ma konsystencję pasty, co umożliwia bezpośrednie jej dozowanie, bez uwadniania. Dozowanie:3%w stosunku do mąki żytniej.
Producent - Lesaffre
Opakowanie: karton 30kg
rzetelna firma   Wykon Kreatif Studio